Galerie LV

050_slide03

Viitorul Memoriei

 

Rezistența. Viitorul Memoriei/ The Future of Memory

proiectul transnațional pentru comemorarea Holocaustului prin artă și media, dedicat combaterii antisemitismului, rasismului și xenofobiei în România și Republica Moldova anunță lansarea unui catalog și o serie de evenimente educaționale în Cluj, Mediaș, Oradea și București, în perioada 23-31 mai 2018.

 

poster

 

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti și supraviețuitori ai Holocaustului sau nepoții lor, fragmente din filme produse pentru platformă și o serie de documente de la expozițiile organizate în 2017.

Editor, Olga Ștefan

Design, Alice Stoicescu

 

Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea (în colaborare cu Asociația Tikvah), iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței de atunci și din prezent (moderatori: Katia Pascariu, Mihaela Michailov, Răzvan Anton).

 

La Oradea, pe28 maivom organiza turul ghidat Artiști și scriitori evrei orădeni, repere de memoriedin arhivele proiectului Viitorul Memoriei și ale Asociației Tikvah. Turul va avea loc între orele 12 și 14, este gratuit și se adresează tuturor celor interesați. Ghizi: Olga Ștefan și Livia Cherecheș. Punctul  de pornire va fi anunțat cu o săptămână inaintea evenimentului pe pagina de Facebook The Future of Memory/ Viitorul Memoriei, precum și într-un comunicat ulterior.

 

Pe 29 mai, de la ora 18, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea va avea loc lansarea catalogului Viitorul Memorei: Rezistența. Cu această ocazie, vă invităm la un dialog despre platforma Viitorul Memoriei cu Olga Ștefan, Rodica Indig, Emilia Teszler și Ștefan Gaie. Urmează proiecția filmelor Iluzille mele și Micul meu Jurnal…Jurnalul Evei Heyman.

 

Catalogul Viitorul Memoriei va fi distribuit gratuit la lansare.

 

ILUZIILE MELE
România / 2017 / 58’ / color / s.engl. / Documentar
R: Olga Ştefan
Realizat în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4, filmul conține poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941. Cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

 

MICUL MEU JURNAL….JURNALUL EVEI HEYMAN

România / 2017 / 17’ / color / s.ro. / Documentar
R: Jim Andrews

Realizat de Asociația Tikvah din Oradea, în cadrul unui proiect educațional finanțat de Claims Conference, Bernard Charitable Trust și Anne Frank House, este un scurt film despre o fetiță evreică născută în Oradea în 1931.La împlinirea vârstei de 13 ani, Eva a început să scrie un jurnal, însemnând unele amintiri din copilărie și din primii ani de adolescență dar mai ales impactul pe care l-au avut asupra ei și familiei măsurile antievreiești care se succedau cu repeziciune pe măsură ce scria jurnalul început în 13 februarie 1944 .Între 1940-1944, în urma Dictatului de la Viena, partea de nord a Transilvaniei a ajuns sub administrație maghiară.După ocuparea Ungariei de Germania in 19 martie 1944, a început implementarea „Soluției finale”, dusă la îndeplinire de naziștii germani în colaborare cu autoritățile din Ungaria, centrale și locale. Ca urmare, și evreii din Oradea, printre care Eva,  au fost închiși in ghetou iar de acolo au fost deportați în vagoane de transport de vite la Auschwitz. Eva a pierit în același an. Mama Evei a publicat jurnalul la Budapesta, in 1947. Asociația Tikvah a realizat un Memorial în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea, statuia reprezentând-o chiar pe Eva. Memorialul îi poartă numele.

Pentru detalii despre evenimentele anterioare organizate în cadrul proiectului Viitorul Memoriei vă rugăm să consultați arhiva proiectului, care include filmări și înregistrări cu supraviețuitori și alte tipuri de documente prezentate la expozițiile din 2017 la București, Oradea, Cluj, Iași și Chișinău.
http://www.thefutureofmemory.ro

proiect inițiat și curatoriatde Olga Ștefan

organizatoriAsociația UMA ED România, Departamentul de Arte Vizuale, Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

parteneri:Asociația Ars Nobilis și Asociația Tikvah Oradea

partener media: Radio România Cultural

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 - Arte Vizuale Oradea